LiFi: Görünür Işıkla Haberleşme





MURAT UYSAL
Özyeğin University
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
Nişantepe Mevki, Orman Sk. No: 13
Alemdağ / Çekmeköy
İstanbul


LiFi olarak da adlandırılan görünür ışıkla haberleşme sistemleri, ışık yayan diyotların (light emitting diodes, LED) insan gözüne ve ışık seviyesine herhangi bir olumsuz etki yapmadan yüksek hızlarda modüle edilme prensibine dayanır. LEDlerin aydınlatma ve haberleşme için çift amaçlı kullanımı devrim niteliğinde bir çözümdür ve kablosuz haberleşmede çığır açma potansiyeline sahiptir. Bu konuşmada LiFi sistemlerinin temel çalışma prensipleri özetlenerek, uygulama alanları anlatılacaktır. Ayrıca gelişmekte olan bu teknoloji alanındaki endüstriyel gelişmeler ve IEEE tarafından başlatılan standartlaşma çalışmaları hakkında bilgiler sunulacaktır.

Özgeçmiş: Murat Uysal lisans derecesini 1995 yılında ve yüksek lisans derecesini 1998 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde tamamladı. Doktora derecesini 2001 yılında Texas A&M Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden aldı. 2002 yılında Kanada'da Waterloo Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümüne Yardımcı Doçent olarak katıldı, 2007 yılında Doçentliğe terfi etti. Dr. Uysal, halen Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde Profesör olarak çalışmakta ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı görevini yürütmektedir. Ayrıca Optik Kablosuz Haberleşme Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi (OKATEM) Kurucu Direktörüdür.

Dr. Uysal’ın araştırma konuları haberleşme kuramı ve kablosuz haberleşme alanlarındadır. 300’den fazla bilimsel yayına imza atmış ve bu yayınlar 9000’i aşkın atıf almıştır. Dr. Uysal, IEEE Fellow derecesine sahiptir ve IEEE Türkiye Başkanı olarak görev yapmaktadır. Çeşitli IEEE dergilerinde editör olarak görev yapmıştır. Dr. Uysal, aralarında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü, Kanada Doğa Bilimleri ve Mühendislik Araştırma Kurumu (NSERC) Teşvik Ödülü, Waterloo Üniversitesi Araştırma Mükemmeliyet Ödülü, Özyeğin Üniversitesi En İyi Araştırmacı Ödülü ve National Instruments Mühendislik Etki Ödülünün de aralarında bulunduğu çeşitli ödüllere sahiptir.