ELECO 2022 Davetli Konuşmacılar


Biyomedikal Sinyal İşlemede Yeni Yaklaşımlar

Aydın AKAN


İzmir Ekonomi Üniversitesi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
35330 Balçova, İzmir
akan.aydin@ieu.edu.tr


Özet – Son yıllarda hızla gelişen yapay zeka tekniklerinin biyomedikal sinyal ve imge işleme alanlarına uygulanması ile birçok hastalığın tanısı için yeni ve başarılı yöntemler ortaya konmaktadır. Özellikle nörolojik rahatsızlıkların tanısı için, çok kanallı EEG sinyallerinin ileri sinyal işleme teknikleri ile işlenmesi, belirleyici özniteliklerin çıkartılması ve gelişmiş makine öğrenme ve derin öğrenme yöntemleri ve sınıflandırılması yapılarak çok başarılı otomatik tanı yöntemleri geliştirilmektedir.

Epilepsi ve Alzheimer’s Demans yoğun olarak karşılaşılan nörolojik bozukluklardır. Literatürde Epilepsi/ Demans hastaları ve sağlıklı bireylerin EEG sinyallerini analiz etmek ve sinyal özelliklerini farklı açılardan araştırmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.

Çalışmalarımızda demans ve epilepsi hastalarının çok kanallı EEG verileri kullanılarak, Görgül Kip Ayrıştırma (GKA), Grup GKA (GGKA), ayrık dalgacık dönüşümü (ADD), ve Dinamik kip ayrıştırma (DKA) gibi çeşitli mod ayrıştırma tekniklerine dayanan yöntemler önerilmektedir. Sinyal ayrıştırma sonrası, zaman bölgesi, frekans bölgesi ve doğrusal olmayan öznitelikler hesaplanmış ve çeşitli makine öğrenme yöntemleri kullanılarak başarılı sınıflandırma sonuçları elde edilmiştir.

Benzer şekilde, Kısa Süreli Fourier Dönüşümü (KSFD) ve Senkro-Sıkıştırma Dönüşümü (SSD) gibi zaman-frekans (ZF) bölgesi yaklaşımları kullanılarak, hem ZF bölgesinde öznitelik çıkarma hem de derin öğrenme tabanlı yeni yaklaşımlar önerilmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.


 


Prof. Dr. Aydın AKAN

Özgeçmiş
- Aydın Akan, 1988 yılında Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde Lisans, 1991 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Anabilim Dalı'nda Yüksek Lisans ve 1996 yılında Pittsburgh Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde Doktora eğitimini tamamlamıştır.

2000 yılında Doçent, 2006 yılında Profesör olarak atandığı İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde 1996-2017 yılları arasında görev yapmıştır. Mart 2017-Ocak 2020 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak hizmet etmiştir. Halen, İzmir Ekonomi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Güncel araştırma alanları arasında durağan olmayan sinyal işleme, zaman-frekans sinyal analizi, yapay zeka yöntemleri, kablosuz iletişim ve bunların biyomedikal mühendisliğine uygulamaları yer almaktadır.

IEEE Signal Processing (SP) ve Engineering in Medicine and Biology (EMB) Society'nin kıdemli üyesi ve European Signal Processing Association (EURASIP) Biomedical Image and Signal Analytics (BISA) Teknik Alan Komitesi Başkanıdır. Elsevier Digital Signal Processing Dergisi'nin Editör kurulunda görev yapmaktadır.