ÖNSÖZ

 

 

Dünyada herşey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir.

İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır.

Yalnız ilmin ve fenin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının gelişimini anlamak ve ilerlemeleri zamanında takip etmek şarttır. Bin, iki bin, binlerce yıl önceki ilim ve fen lisanının koyduğu kuralları, şu kadar bin yıl sonra bugün aynen uygulamaya kalkışmak elbette ilim ve fennin içinde bulunmak değildir.

Mustafa Kemal ATATÜRK


ÖNSÖZ

EMO Bursa Subesi tarafindan düzenlenen ELECO sempozyumlari tek yillarda uluslararasi, çift yillarda da ulusal düzeyde gerçeklestirilmektedir. Bu zincir içinde simdiye kadar üç uluslararasi konferans, ELECO'99, ELECO'01 ve ELECO'03 konferanslari, iki de ulusal sempozyum, ELECO'2000 ve ELECO'2002 gerçeklestirilmistir. Bu yil düzenlenecek olan ELECO'2004 Elektrik- Elektronik ve Bilgisayar Mühendisligi Sempozyumu da ayni zincir içinde gerçeklestirilecek üçüncü ulusal sempozyum olmaktadir. 2004 yilinin ITÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi'nin 70. kurulus yilina, meslek kurulusumuz EMO'nun da 50. kurulus yilina denk gelmesi, ELECO'2004 Sempozyumu'nu daha da ilginç bir hale getirmektedir.

ELECO Sempozyumlarinda yürütme kurulunun üzerinde durdugu en önemli husus, gelen bildirilerin iyi bir süzgeçten geçmesi ve belli bir kalite çizgisinin tutturulmasidir. Bu çerçevede gerçeklestirilen tüm sempozyumlarda kalite üzerinde titizlikle durulmus, bildiriler çesitli üniversitelerimizdeki seçkin ögretim üyelerinin hakemlik süzgecinden geçirilmis, bildirilerin özgün çalismalarin sonuçlarini yansitmasi üzerinde duyarlik gösterilmis, degerlendirme sonucunda belli bir çizginin altinda kalan ve/veya özgün çalismalari yansitmayan bildiriler elenmistir.

Bu ilke dogrultusunda, ELECO'2004 sempozyumuna gelen 245 bildiri ögretim üyelerinden olusan bilim kurulumuz tarafindan degerlendirilerek puanlanmis, her bildiri iki hakeme gönderilmis, hakemlerce kabul edilen bildiriler bilgisayar ortaminda en yüksek puan alan bildirilerden baslanarak siralanmis, belirlenen sinirin üzerinde kalan toplam 157 bildiriden 105 bildiri sözlü sunuma, 52 bildiri de poster sunuma olmak üzere sempozyuma kabul edilmistir.

Sözlü sunus ve poster oturumlarina kabul edilen bildirilerin yanisira, ELECO'2004 sempozyumunda 3 çagrili bildiri sunulmasi ve bir de panel oturumu düzenlenmesi öngörülmüstür.

Sempozyum oturumlariyla paralel olarak düzenlenen Elektrik, Elektronik ve Bilgisayar Fuari'nin da ülkemizde elektrik, elektronik, bilgisayar ve haberlesme sektörleri ve bunlara iliskin yan sektörler tarafindan sunulan ürünlerin ve bu alandaki teknolojik gelismelerin tanitilmasi açisindan büyük yarar saglayacagi açiktir.

Bilindigi gibi, günümüzde özel konulara yönelik sempozyum ve konferanslarin düzenlenmesi agirlik kazanmaktadir, bu yönde düzenlenen etkinlikler giderek yayginlasmaktadir. Ülkemizde düzenlenen SIU: Sinyal Isleme ve Uygulama Kurultayi, TAINN, URSI, uluslararasi ortamda düzenlenen ECCTD, NORSIG vb. etkinlikler bunlara örnek olarak gösterilebilir. Ancak, farkli alanlarda çalisan arastirmacilarin ve bilim adamlarinin da birbirlerini tanimalarinda, birbirlerinin çalismalarini izlemelerinde ve çalisma yöntemlerini gözlemelerinde büyük yarar oldugu açiktir. Belli alanlara yönelik etkinliklerin agirliginin giderek artmasina karsilik, uluslararasi düzeyde düzenlenen saygin konferanslardan OPTIM ve MELECON konferanslari Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisligi konularini genis bir semsiye altinda toplamaktadir. Ülkemizde bu islevi yerine getiren iki etkinlik bulunmaktadir. Bunlardan biri EMO tarafindan iki yilda bir genellikle farkli kentlerde farkli üniversitelerle isbirligi ile düzenlenen Elektik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisligi Ulusal Kongreleri; digeri de EMO Bursa Subesi, Uludag Üniversitesi ve ITÜ isbirligiyle düzenlenen ELECO: Bursa Elektik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisligi Sempozyumlari olmaktadir. Olaya yukarida deginilenlerin isiginda bakildiginda, ELECO etkinliklerinin çok önemli bir islevi yerine getirdigi açikça görülmektedir.

ELECO'2004 Sempozyumu'nun katilimcilara ve izleyicilere yararli olmasini, ülkemizdeki arastirmacilarin bu alanda bilgi alisverisinde bulunmasina ve konuyla ilgili bilgi birikiminin olusmasina katkida bulunmasini dilerim.

Yürütme Kurulu Adina
Prof. Dr. H. Hakan Kuntman
ITÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekani