Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretimi ile İlgili Deneyimlerim





Ahmet Dervişoğlu
İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi(Emekli Öğretim Üyesi)

Elektrik Elektronik mühendisliğinin gelişimi, büyüklüğü ve önemi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Türkiye’de, öğretim üyesi başına EE öğrenci sayısının, olması gerekenin çok üstünde olduğu, bu sayı normale düşürülmediği sürece mezunların ortalama kalitesinin yeterli olmayacağına işaret edilmiştir. Mezunların ortalama kalitesinin yüksek olması için en önemli parametreler, öğretim üyelerinin niteliği, öğretim üyesi başına öğrenci sayısının 25’i geçmemesi, öğrencilerin matematik temellerinin yeterli ve motivasyonlarının yüksek olmasıdır. Yetenekli gençler için akademik hayatın cazip olması ve verimli bir çalışma ortamının sağlanması hem üniversitelerin hem de ülkenin geleceği için yaşamsal öneme sahiptir. Her EE bölülmünde çekirdek dersler aynı olmalıdır. Öte yandan her bölüm kendi optimizasyonunu yapmalıdır: Öğrencilerin, öğretim üyelerinin nitelikleri ve diğer imkanlar göz önüne alınarak etkinliği maksimize edecek bir yol izlenmelidir. Ülkemizde öğretim süresi, gelişmiş ülkelere göre daha az verimli olarak kullanılmakta, örneğin 14 haftalık yarıyılın 12 haftası kullanılmakta, 1 saatte alınan yol da gelişmiş ülkelerde alınan yoldan daha az olmaktadır. Her öğrenci bir konuyu araştırıp öğrendikten sonra uluslararası standartlara uygun yazabilmeli, yazdığını başarılı olarak sunabilmeli ve soruları cevaplandırabilmelidir: Kendi kendine öğrenmeyi öğrenmek. Öğrenciler düzgün ve etkin çalışma alışkanlığı; işini özenerek en iyi bir şekilde ve zamanında bitirme alışkanlığı kazanmalıdırlar.

Ahmet Dervişoğlu 1935 yılında Gönen'in Akçapınar Köyünde'de doğdu. 1959 yılında İ.T.Ü. Elektrik Fakültesi Zayıf Akım kolundan mezun oldu. Aynı yıl Fakülteye Asistan olarak girdi. 1962 yılında doktora öğrenimi için Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Illinois Üniversitesine gitti. 1964 yılında "Ph.D." ünvanını aldıktan sonra 1965 yılına kadar aynı üniversitede doktora sonrası araştırıcı olarak çalıştı. 1965 Şubat'ında İ.T.Ü. Elektrik Fakültesindeki görevine döndü.
1969 yılında Doçent, 1975 yılında Profesör Ünvanı aldı. 1973-74, 1980-82 yıllarında ve 13 Ocak - 13 Şubat 2000 tarihleri arasında Berkeley'deki California Üniversitesinde araştırmalar yaptı ve dersler verdi. Yurt içinde, İ.T.Ü.'deki öğretim ve araştırma faaliyetleri dışında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Işık Üniversitesinde dersler verdi, tez çalışmaları yürüttü. Çalışma ve yayınları İngilizce olarak yayınlanmış 13 orjinal makale, İngilizce olarak sunulmuş 10 tebliğ, Türkçe olarak sunulmuş 32 tebliğ, 4 ders notu ve kitap ile 6 rapordan ve 4 Türkçe olarak yayınlanmış makaleden oluşmaktadır. Yayınlarına, "Science Citation Index"de 100'den çok atıfta bulunulmuştur.
Uluslararası düzeyde yaptığı çalışmaları ve yayınları, özellikle C.A. Desoer ile yayınladığı durum denklemlerinin en genel devreler halinde nasıl kurulacağını algoritmik bir biçimde açıklayan makale ile Devreler ve Sistemler Biliminde yankılar yapan katkılarından dolayı O.D.T.Ü. Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı tarafından 1986 yılında Bilim Ödülü'ne layık görüldü.
“Bilimsel çalışmaları ve yetiştirdiği nitelikli insan kaynağı ile Elektronik ve Bilişim sektörünün gelişimine yapmış olduğu değerli katkılar için” 29 Ocak 2013 tarihinde, kendisine Türkiye Elektronik Sanayicileri Derneği tarafından Üstün Hizmet Ödülü verilmiştir.
3.8.2010 tarihinde Gönen Belediye Meclisi, “Fakülte caddesinin isminin Prof. Dr. Ahmet DERVİŞOĞLU caddesi olarak değiştirilmesine” oybirliği ile karar vermiştir. 1985-1987 yılları arasında İ.T.Ü Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak, 1987-1996 yılları asında da İ.T.Ü. Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. 17 Eylül 2000 tarihinde kendi isteği ile emekliye ayrıldı.
15.11.2000 tarihinden 5 Ocak 2013 tarihine kadar Yeditepe Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde görev yapmıştır.
Ahmet Dervişoğlu’nun hayatını ve görüşlerini ele alan bir kitap yayımlanmıştır: D. Cüceloğlu; Derviş’in Aklı, Prof. Ahmet Dervişoğlu ile Sohbetler; Remzi Kitabevi, ilk basım 10 000 adet; 4 Mayıs 2016
Evli ve iki çocuk babasıdır: Eşi Öğretmen Çayhan, kızları Yonca ve Yeşim, torunları Doğa (9.1.2002), Yeşim (2.8.2005) ve Asya (25.9.2007).
http://ee.yeditepe.edu.tr/oldweb/staff/adervis/
www.ahmetdervisoglu.com

Önemli Tarihler

29 Temmuz 2 Eylül 2016
Bildiri son yükleme

1 Temmuz 2016
Özel oturum, panel ve seminer önerisi

17 Ekim 2016
Değerlendirme sonuçları

1 Kasım 2016
Katılım ücretinin yatırılması

1 Kasım 2016
Basıma hazır bildirilerin yüklenmesi

1-3 Aralık 2016
Konferans ve sergi

Çağrı Metni


Düzenleyenler

Elektrik Mühendisleri Odası
Yürütücü: Bursa Şubesi

Uludağ Üniversitesi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

İstanbul Teknik Üniversitesi
Elektrik-Elektronik Fakültesi

Destekçi Kuruluş


IEEE Türkiye Şubesi