ELF ve RF Elektromanyetik Alanlara Maruziyet Standartlarında Yapılan Yanlış Bilgilendirmeler





Ş. Selim Şeker
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü, 34342 Bebek, İstanbul, TÜRKİYE
Osman Çerezci
Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü, 54187, Sakarya, TÜRKİYE

İonize etmiyen radyasyon denilen 300GHz e kadar olan frekans aralıgındaki Elektromanyetik alanların yaşamımıza olumsuz sağlık etkisi günümüzde iki temel frekans bandında karşımıza çıkmaktadır.Bunlardan birincisi ELF frekans bandı yani çok çok düşük frekanslı alanlardır.Bu band’ın özellikle Yüksek gerilim hatlarının, tarfoların ve evlerde kulanılan butün cihazların olumsuz kesinleşmiş sağlık etkilerini bilmek gerektir. Sağlıklı Yaşamımızı doğrudan etkileyen diğer elektromanyetik radyasyon frekans bandı ise özellikle 100 KHz -10 GHz aralığını kapsayan mikro dalgaların da içinde bulunduğu radyo frekans (RF) bandı olup konutlarımızın çok yakınlıkta bulunan WiFi modemleri, baz istasyonları bu açıdan önemli bir elektromanyetik kirlilik kaynağıdır.
Yönetmeliklerde hazırlanan limitlerin insanları gerçekten koruyabililme özelligine sahip olup olmadığı bu konuda araştırma yapan bilimsel yeterlikli ve araştırmaları bulanan bilim insanları tarafında tartışılmaktadır.Ancak görülmektedir ki ülkemizdeki yönetmelikleri çıkaran ve uygulayan kurumlar Yargıtay tarafından iki defa iptal edilmesine rağmen limitleri azaltmamakta direnmeleri yönetmelik başlıklarını değiştirmek gibi çok küçük değişikliklerle iktifa etmektedirler.
Bu çalışmada elektromanyetik radyasyonun biyolojik etkileri,standartların hazırlanmasında yapılan hatalar ve limitlerinin kaynağı olan Avrupada ki uygulamalarının sonuçlarını ülkemizdeki uygulamalarla karşılaştırarak standartlar sözcüğü kullanılarak yapılan yanlış bilgilendirmeler anlatılacaktır.

Prof.Dr.Selim Şeker, Yıldız Teknik Universitesinin Elektrik Mühendisligi bölümünü bitirmiştir.Master ve Doktorasını ABD nin başkenti Washington D.C. de bulunan George Washington Universitesi’nde, 1978 ve 1982 yıllarında tamamlamıştır.
Prof.Dr.Selim Şeker, 1982 den beri Bogaziçi Üniversitesi,Elektrik-Elektronik Mühendisligi Bölümünde ögretim üyesidir.Çalışma konuları ve verdigi dersler, Elektromanyetik alanların biyolojik etkileri,ElektromagnetikUyumluluk,EM Dalgaların kablosuz ortamlarda,saçılmaları,propagasyonu , ve benzeri konulardır.NTU üniversitesi Singapur,CyberCom ABD,BBC İsviçre şirketlerinde,George Washington Universitesi’nde ve NASA da konusunda ileri düzeyde özgün bilimsel çalışmalar yapmıştır.
Araştırma yaptıgı konularda yayınlanmış 10 kitap,14 Rapor,124 konferans bildirisi ve 45 özgün makalesi evrensel bilime katkılarının nicel bir ölçüsüdür.
Prof.Dr.Selim Şeker,insanların elektromanyetik alanlar maruziyeti konusunda TSE için iki standart hazırlamış olup TUBİTAK-MAM ve Telekomünikasyon Kurumu’na konusunda danışmanlık yapmıştır.

Önemli Tarihler

29 Temmuz 2 Eylül 2016
Bildiri son yükleme

1 Temmuz 2016
Özel oturum, panel ve seminer önerisi

17 Ekim 2016
Değerlendirme sonuçları

1 Kasım 2016
Katılım ücretinin yatırılması

1 Kasım 2016
Basıma hazır bildirilerin yüklenmesi

1-3 Aralık 2016
Konferans ve sergi

Çağrı Metni


Düzenleyenler

Elektrik Mühendisleri Odası
Yürütücü: Bursa Şubesi

Uludağ Üniversitesi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

İstanbul Teknik Üniversitesi
Elektrik-Elektronik Fakültesi

Destekçi Kuruluş


IEEE Türkiye Şubesi